Bezoek Jongerenpanel Rabobank BWK

Bezoek Jongerenpanel Rabobank BWK

Donderdag 29 december ontvingen we voor de 13e keer een groep belangstellenden bij de Veldleeuwerik Broedplaats. Dit maal hadden we het jongerenpanel van de Rabobank Borger-Westerbork-Klenckeland te gast op ons akkerbouwbedrijf. Met deze leuke en geïnteresseerde groep jongeren zijn we dieper ingegaan op duurzaamheid en duurzame akkerbouw volgens Veldleeuwerik in het bijzonder. Van de aanwezigen was slechts 1 persoon bekend met Stichting Veldleeuwerik en deze systematiek van verduurzamen binnen de akkerbouw. Gaandeweg kwamen er veel vragen. Of er biologische boeren ook mee doen. En of biologisch echt beter en gezonder is? Het ontkennende antwoord kwam van de groep zelf, maar was voor een enkeling toch nieuw. Ondanks het duidelijke betoog van professor Rudy Rabbinge op een Raboavond eerder dit jaar. Na uitleg en het filmpje over de duurzame brouwgerstketen met Agrifirm, Holland Malt en Heineken kwam de vraag welk bier van Heineken nu duurzaam is? Omdat alle gerst op 1 hoop komt, werkt de bierbrouwer met het mass balance principe (volgens de regels van Fairtrade). Dus er wordt niet een specifiek deel van de oogst apart verwerkt, maar het is een percentage van de totale productie. Dus alle bier van deze bierproducent is even duurzaam. Vervolgens hebben we specifieke thema’s van onze eigen zoektocht naar duurzaamheid besproken. Het agrarisch natuurbeheer mbt akkervogels kreeg veel aandacht. Predatie door de vos is veel boeren een doorn in het oog, maar bij de groep niet bekend. Na de presentatie in de vergaderruimte was er een korte rondleiding door de schuren, waar nog iets meer over de bedrijfsvoering is gesproken. En natuurlijk mocht een kijkje in ons energieopslag systeem niet ontbreken. We kijken terug op een plezierig middag.