Voorjaar 2017: Een drukke maar nuttige week.

Voorjaar 2017: Een drukke maar nuttige week.

Afgelopen week is er veel gebeurd in het veld. Op maandag 13 maart leken meerdere percelen grond al redelijk bekwaam. Op dinsdag is de kunstmest gestrooid. De meeste bemesting wordt dit jaar door een loonwerker uitgereden. Simpelweg omdat zij vergelijkbare meststoffen kunnen verspreiden voor dezelfde of lagere prijs dan als ik dat zelf doe. Alleen het masterbietenzout en een beetje kali 60 hebben we zelf gestrooid. Op woensdag kwam loonbedrijf Van der Stelt. Zij brachten ammoniumsulfaat op het land. Ongeveer 70 hectare hebben ze bemest met deze stikstof meststof. Aansluitend hebben we het eerste graanperceel bewerkt. Op donderdag was loonbedrijf Bruggers met hun driewieler aanwezig om rundveemest te injecteren voor loonbedrijf Verhoef. De rundveemest is de basis voor de suikerbieten en zetmeelaardappels. Vrijwel direct na het injecteren zijn we begonnen met het klaarleggen van de grond voor de suikerbieten. Dit doen we in twee keer. Eerst een diepere bewerking met een vastetand cultivator, vervolgens een bewerking met een vergelijkbare cultivator maar ondieper en met een kleinere tand afstand. Zodat we een mooi zaaibed krijgen. De grond lag zo mooi dat eind van de middag de eerste bieten op dit perceel van bijna 12 ha werden gezaaid. Op donderdag zijn we ook begonnen met gerst zaaien. Einde van deze (lange) dag had Bruggers ruim 1000m3 mest geïnjecteerd. De volgende dag is dit perceel ook verder zaai klaar gelegd. En vrijdagmiddag is ook deze 16 ha door Weco de Hondsrug gezaaid. Om goed 5 uur zat het perceel erin. Toen begon het al licht te regen. Ook zat het eerste perceel van 10 ha brouwgerst er in. Tussen de bedrijven door bracht Weco de Hondsrug vrijdag ook nog 8 auto’s rundveemest van collega Robben in de grond. In de nacht viel er 15 mm regen. Zaterdag was dus een rustige dag en hebben we weer kisten gedraaid. Al met al een nuttige week.