Demo inwerken groenbemester 6 december 2017

Demo inwerken groenbemester 6 december 2017

Demo inwerken groenbemester

Op ons bedrijf telen we na de zomergerst een bladrammenas. Deze willen we graag inwerken zo half december. Dan kan in de winter de vorst makkelijker in de grond dringen. En dat is wenselijk voor de bestrijding van aardappelopslag en voor de structuur van de grond. Alleen hoe werk je bladrammenas het beste in? In het veld zie je verschillende machines voorbij komen. Op deze demonstratie hebben we 6 machines naast elkaar gezet om de verschillen te zien.

-Schulte FX Roto Mulchmaaier van Pool Agri. Een grote maaier die alles boven de grond in zeer kleine stukken maait.

-Zocon Greencutter van Zonderland: De machine snijdt de groenbemester in kleine stukken en iets inwerkt. Gevolgd door een Unia schijveneg.

-Carrier 300 met CrossCutter Disk van Hombrug  Een soort schijveneg met getande schijven die snijdt en inwerkt.

-TopDown 300 van Homburg. Eer soort werktuigen drager die breed inzetbaar is. De machine heeft een schijveneg en tanden die de grond iets dieper los maakt.

-Klepelmaaier met schijveneg van Henk Stuut. De klepermaaier maait alles in kleine stukjes waarna de schijveneg het iets inwerkt.

-Loofklapper met hakenfrees van ons zelf. We maaien met de loofklapper en werken vervolgens ondiep de bladrammenas in met de frees.

Voorafgaand aan de demo gaf Limagrain uitleg over het nut en de noodzaak van groenbemesters. Peter Begeman van Agrifirm gaf landbouwkundige uitleg tijdens de demo. De komende periode is het demoveld nog te beoordelen en kunnen belangstellenden kijken heo het perceel er na een aantal weken bij ligt.

demo1