Einde oogst 2017.

Op 2 augustus zijn we gestart met de graanoogst. De paar mooie dagen die we hadden zijn goed benut en de brouwgerst was zo van het land. Aansluitend zijn we begonnen met de pootaardappelen. Ondanks een paar buitjes ging het rooien gestaag door tot begin september. Toen werd het echt nat. Half september waren de poters allemaal binnen. De zetmeelaardappeloogst begin oktober ging wat minder vlot. Door de vele regen heeft dit iets langer geduurd dan dat we gewend zijn. Maar op 14 oktober stonden de oliebollen op tafel. De suikerbietenoogst startte op 13 november. Op die dag werd de eerste 16 hectare geoogst. En afgelopen week werd het laatste perceel bieten net voor alle sneeuw en regen gerooid.

De opbrengsten van de gerst waren maar heel gewoon. De kwaliteit was daarentegen wel goed. We hadden dankzij het vroege zaaien weinig last van doorwas. De pootaardappelen hadden een gemiddelde opbrengst. Helaas is er dit jaar wel iets meer schurft aanwezig. De zetmeelaardappels hebben prima geleverd. De kilogram opbrengst lag hoger dan normaal. Het zetmeelgehalte ligt wel iets lager, maar zetmeelopbrengst per hectare is bovengemiddeld. Eerste suikerbieten die gehaald zijn eind november hadden een mooi suikerpercentage. Deze lag met 17,67 boven het landelijke en regio gemiddelde. Opbrengsten schommelen tussen de 90 en 100 ton netto. Dat is een schatting, want de laatste bieten worden pas eind januari geleverd. Tot die tijd proberen we ze zo goed mogelijk te bewaren. Hopelijk komt de Elfstedentocht dan pas in februari.