Voorjaarswerkzaamheden afgerond.

Voorjaarswerkzaamheden afgerond.

Alle voorjaarswerkzaamheden zijn afgerond. Op 18 april gingen de laatste aardappels de grond in. De suikerbieten zaten er toen al bijna een maand in, net als de brouwgerst. Door de grote hoeveelheden regen ten noorden van ons hebben we nog meerdere collega’s geholpen met poten. Terwijl we daar nog aan het poten waren kwamen onze eerste aardappels al op. Er zijn dus grote verschillen in de regio. We mogen op ons bedrijf tot nu toe zeker niet klagen. Er is de afgelopen periode 2 maal veel regen gevallen. Maar wij zijn er goed bij weg gekomen, zonder noemenswaardige schade. Dat is niet overal zo. De hoge temperaturen begin en half mei hebben de gewassen goed gedaan. Aan vocht geen gebrek dus alles groeit mooi. De gerst staat er, op 1 perceel na, strak op. Ook de aardappels zijn regelmatig en kleuren de velden al helemaal groen. De suikerbieten zijn wel wat onregelmatig. Waar we vorig jaar een hele mooie stand hadden met plantaantallen tot 100.000 planten per ha zien we nu variatie van tussen de 60 en 80.000 planten. De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Maar dit is zeker geen ramp. De akkerranden komen ook mooi op, al zijn er nu al randen die volledig onder de melden zitten. Dat wordt een keer maaien om de bloemen en kruiden toch wat ruimte te geven. Kortom perspectief genoeg.