Oliebollen.

Oliebollen.

Onlangs stonden de oliebollen weer op tafel. Een goede traditie waar we aan vast blijven houden. Met het eten van oliebollen vieren we dat alle aardappels gerooid zijn.

De laatste zetmeelaardappels zijn later binnen gehaald dan normaal. We hebben de zetmeelaardappels zolang mogelijk groen gehouden. Zo hoopten we de gemiste groeidagen door de droogte van afgelopen zomer weer goed te maken. Maar dan is natuurlijk een illusie.

De pootaardappeloogst was redelijk en veel beter dan vorig jaar. In veel gevallen heeft late loofvernietiging, dus meer groeidagen, een deel van de opbrengst goed gemaakt. Bij de zetmeelaardappels voor Avebe was dat niet het geval. De opbrengst was hoger dan in 2018 maar nog steeds erg matig. Jammer genoeg valt het zetmeelgehalte tegen wat je niet zou verwachten in een droog jaar. De opbrengsten wisselen ook enorm per perceel. Bij onze boerderij is heel weinig water gevallen. Percelen verder van huis zijn substantieel beter dankzij een bui regen gedurende de zomer. Voor 2020 hopen we weer op een normaal jaar.