Slechte start seizoen.

Slechte start seizoen.

Begin maart was het erg nat. We begonnen het seizoen met het weg pompen van water op de natte perceelsgedeelten. Vervolgens droogte het snel af. We konden vlot het land op. Eind maart zaten de suikerbieten en de zomergerst al in de grond. De aardappels kwamen er direct achteraan. Het weer was droog en mooi, elke dag werd maximaal benut. Half april was het meeste werk aan kant. Vervolgens bleef het drogend weer. Langzaam maar zeker viel op dat sommige zaadjes van de suikerbieten, maar ook gerst niet kiemden. Als gevolg van de droge omstandigheden lagen de zaden “droog”. Deels hebben we dit opgelost door een perceel suikerbieten te beregenen. Gelukkig viel er rond die periode (eind april) ook wat regen. Vervolgens zag je alles de grond uit schieten. De aardappels kwamen massaal op en ook de nog niet gekiemde bieten en gerst kwamen boven de grond. Door de stevige wind hadden de bieten wel te lijden, met name juist de planten die net op kwamen. En het bleef weer droog. Alsof de gewassen nog niet genoeg geleden hadden was er half mei zware nachtvorst. Rond 15 mei vroor het 7 graden aan de grond. De kleine suikerbieten konden daar niet tegen. Ook de gerst op de lichte zandkoppen kregen zwaar te verduren(foto boven), net als de aardappels (foto onder). De schade is op die perceelsgedeelten fors. En door de droogte herstellen deze plekken slecht. Nu, het eerste weekend van juni, valt er gelukkig wat regen. Toch is de schade van de vorst nog steeds zichtbaar, met name in de aardappels. Hopen dat we de komende maand een beetje gematigd weer krijgen met regelmatig een bui regen. Dan is er nog volop perspectief voor een redelijke oogst. We gaan het zien.

Tweewassigheid in gerst links en vorstschade in aardappels.