Einde aardappeloogst.

Einde aardappeloogst.

Ook dit jaar worden er bij het einde van de aardappeloogst oliebollen gegeten. Een vorm van waardering voor iedereen die heeft geholpen de aardappels uit de grond te krijgen. Een traditie van vroeger toen met grote groepen mensen de aardappels nog handmatig uit de grond werden gehaald. Als beloning werden er dan voor de medewerkers oliebollen gebakken.
Afgelopen week zijn op ons bedrijf de laatste zetmeelaardappels gerooid en ingeschuurd. Het groeiseizoen was wederom bijzonder. Half mei zijn de meeste aardappels afgevroren. Dat heeft het gewas behoorlijk teruggezet. De droogte in mei en de maanden daarna hielp herstel niet. Zo droog als het in 2018 en 2019 was, was het afgelopen jaar gelukkig niet. Maar grote hoeveelheden water vielen er helaas weer niet. Gelukkig kunnen we dit jaar een deel van de percelen elektrisch beregenen. In de pootaardappelen zijn er wel verschillen, maar zowel het beste als het slechtste perceel zijn niet beregend. Toch denk ik dat er een positief effect is geweest. Bij de zetmeelaardappelen is dit verschil duidelijker. De opbrengst van de beregende rassen ligt tien tot vijftien procent hoger. Ten op zichtte van vorig jaar is de kilogramopbrengst gemiddeld hoger en ook het zetmeelpercentage is iets beter. Al met al, kon minder…..