Easyconnect closed transfer systeem op spuit.

Easyconnect closed transfer systeem op spuit.

Afgelopen week hebben we een ‘Easyconnect closed transfer system’ op onze spuitmachine laten bouwen. Het gesloten vulsysteem voorkomt emissie van gewasbeschermingsmiddelen tijdens het vullen en blootstelling aan de gebruiker. We gaan het systeem gebruiken dankzij een samenwerking met BASF als onderdeel van het Farmnetwork. CHD Eefting uit Ter Apel heeft het systeem op onze CHD-veldspuit geplaatst.

Het systeem bestaat uit twee componenten: een dop, voorgemonteerd op containers, en een koppelstuk. Het is een eenvoudig te gebruiken systeem. Maar veel ervaring is er nog niet mee. We hebben nauw contact met BASF en CHD om onze ervaring te delen.

Op dit moment zijn er twee gesloten systemen: Het easyconnect systeem van BASF zoals we nu op onze spuit hebben, waarbij inmiddels ook Adama, Certis, Corteva, Nufarm en Syngenta zijn betrokken en easyFlow systeem van Bayer. Beide systemen kunnen de hoeveelheden doseren en hebben een spoelfunctie. Zo’n systeem zou vanaf 1 januari 2024 weleens verplicht kunnen zijn.

Op ons bedrijf houden we ons bezig met duurzaamheid en bewust gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Als voorbeeldbedrijf wil ik aan collega’s en andere geïnteresseerden laten zien wat er mogelijk is met dit ‘closed transfer system’. Helaas dat er door het coronavirus nu geen groepen boeren op mijn bedrijf mogen komen, zodra dat kan bent u van harte welkom.