Dubbel Drents Bier

Dubbel Drents Bier

Op ons bedrijf wordt al tientallen jaren brouwgerst geteeld. De gerst wordt normaal gesproken vermarkt via onze coöperatie Agrifirm. Vervolgens gaat het via Holland Malt meestal naar Bavaria of Heineken. We hebben een aantal jaren een samenwerkingsverband gehad met deze partijen. Hierbij was er een kleine bonus op de teelt en een stuk kennisoverdracht. Maar echt belangstelling voor waar de gerst vandaan komt is er nauwelijks.
Sinds 2020 gaat een deel van onze gerst naar bierbrouwer Martijn Eggens. Korte ketens zijn helemaal hip en daar doen we graag aan mee. Nu is de keten zoals boven beschreven niet erg lang. Maar de samenwerking met Martijn maakt deze nog korter geworden nu een deel van de gerst naar Eggens Craft Beer gaat. En Martijn gebruikt meer regionale ingrediënten.
Martijn Eggens brouwt sinds 2017 commercieel. De bieren van Eggens kenmerken zich door hun krachtige basis van mout, wat er ook in resulteert dat hun bieren vaak hoger zijn in het alcoholpercentage. Voor Martijn is dit een bewuste keus, hij is er namelijk van overtuigd dat bier een volle moutsmaak dient te hebben, welk langer in de mond blijft hangen. Daarnaast gebruikt hij vaak ook net even andere kruiden en (lokale) hopsoorten in het bier en voegt hij iets meer koolzuur toe, zodat de bieren lekker fris blijven en toegankelijk te drinken zijn. Als akkerbouwer ben ik er trots op dat mijn brouwgerst de basis is voor een aantal van zijn bieren. Een deel wordt verkocht onder Martijn zijn eigen label. Zo is onze gerst te vinden in Eggens Zwaar Blond, een stevig bier met 8,3 procent alcohol. Ook wordt een deel verkocht onder het label Dubbel Drents. Naast Dubbel Drenst bier zijn er meer pure, smaakvolle producten van Drentse bodem, waarmee we onze streek op de kaart zetten. Zo zijn er ook, vlees, zuivel, asperges en brood onder dit label verkrijgbaar.
Het eerste Dubbel Drents bier dat Martijn gebrouwen heeft is een Tripel. Het is te koop onder de merknaam de Korenaar. Het is te koop op ruim 10 verkoopadressen in de regio. De komende periode komen er nog 2 Dubbel Drentse bieren bij.
Martijn Eggens was aanwezig bij de oogst van de brouwgerst.
Een item op de site van Dagblad van het Noorden tijdens het brouwen.