Stand van het gewas.

Stand van het gewas.

Vanaf nu worden de dagen weer korter. De langste dag is alweer geweest. De langste dag is een ijkpunt voor de stand van de gewassen. De stelregel was vroeger dat de gewassen op de langste dag dicht moeten zitten. De grond moet dan dus volledig bedekt zijn. De laatste jaren zien we eigenlijk dat eerste week juni dit vaak al het geval is. De aardappels zaten begin juni al nagenoeg dicht. De suikerbieten daarentegen niet. De bieten hebben veel last van het bodemleven. Vrijlevende alen, maar pleksgewijs ook ritnaalden en engerlingen zorgen voor veel uitval en traag ontwikkelende planten. Daar wordt je als boer niet blij van en achteraf is er weinig meer aan te doen. De aardappels staan er dus wel mooi op, ook al zijn deze iets later dan voorgaande jaren. De brouwgerst heeft niet geleden van het koude voorjaar. En ook de grote hoeveelheden neerslag in mei heeft geen schade gedaan. De gerst staat er geweldig mooi op. Naar een zeer natte meimaand kwam een warme juni maand. Er viel in deze periode maar weinig regen. Waar collega’s om on heen het zwaar te verduren kregen bleven grote hoeveelheden regen op ons bedrijf uit. Momenteel is het droog en overwegen we te gaan beregenen. De weerberichten voorspellen de komende dagen nog wat hemelwater. Mocht dit niet gaan vallen dan komt de beregeningshaspel uit de schuur.