De eerste pootaardappelen aan de maat.

De eerste pootaardappelen aan de maat.

In de laatste week van juli waren de eerste aardappels aan de maat. Pootaardappelen zijn aardappels die het volgend seizoen weer gepoot worden. Deze aardappels moeten aan een bepaalde maat voldoen. De meest gangbare maat is 28/55. De aardappels moeten dus tussen de 2,8 en 5,5 cm dik zijn. Gedurende het seizoen meten we regelmatig de dikte. De eerste rassen zijn inmiddels dik genoeg. Dan kan het loof eraf en stoppen de knollen met groeien. Tegenwoordig doen we dat met een loofklapper. Niet dat we dat willen, want het kost veel tijd, veel brandstof, elke 3 meter wordt door het gewas gereden en er beschadigen knollen, maar chemisch is dit niet meer mogelijk. Ongeveer 3 weken na de loofdoding kunnen de pootaardappels gerooid worden.