Voorjaar 2021.

Voorjaar 2021.

Begin maart was er al volop activiteit op ons bedrijf. Een aantal loonbedrijven reden hier verschillende meststoffen uit. Van der Stelt begon op 1 maart als eerste met de Natu C, een kalimeststof die we gebruiken op brouwgerst en pootaardappelen. Twee dagen later werd er door Bruggers varkensdrijfmest geïnjecteerd, dit is de basis bemesting voor de zetmeelaardappels en de suikerbieten. En ook Meilof spoot begin maart de protamylasse op het land, ook een kali meststof, maar met minder stikstof als Natu C. In die zelfde periode strooiden we zelf NaKaMag op het land en spoten we NTS om onze gewassen van een perfect afgestemde hoeveelheid mineralen te voorzien. Aansluitend werd de brouwgerst gezaaid. Deze ging onder prima omstandigheden de grond in. Eind maart waren alle percelen al mooi groen. Vervolgens zouden de suikerbieten de grond in. Maar tijdens de eerste zondag van maart regent het behoorlijk. Pas drie dagen later op 10 maart werd het eerste perceel suikerbieten gezaaid. De dagen daaropvolgende viel er ruim 40 mm regen. Pas 22 maart konden we verder met het zaaien van de suikerbieten. Een paar dagen laten zijn we begonnen met het poten van de zetmeelaardappels. Dit gebeurde om bijzonder mooie en warme omstandigheden. Begin april startten we met de pootaardappel. Toen stonden de eerste suikerbieten er al boven. Het Paasweekend gaf enige rust. Een mooi moment om alles even op een rij te zetten. Het weer ging terug van voorjaar naar winter. Gure buien met hagel, sneeuw en harde wind volgden elkaar in een rap tempo op. We zijn ruim over de helft met poten. Het schiet mooi op. Die laatste 30 ha aardappels komt er ook wel in.  En dan maar zien wat het seizoen ons brengt. De start is in ieder geval hoopvol.

Een suikerbietje komt net boven de grond.      Aardappels poten achter de boerderij.