De graanoogst is binnen.

De graanoogst is binnen.

Afgelopen week hebben de brouwgerst geoogst. De afgelopen jaren ging dat meestal vanzelf. De droge zomers met hoge temperaturen maakten het combinen tot een makkie. Dit jaar was anders. De vele natte dagen beperkte de mogelijkheden om het graan droog binnen te krijgen. En als gevolg van stevige stortbuien de afgelopen maanden lag de gerst behoorlijk plat. Het was dus een hele klus om dit goed van de grond te krijgen en het opbrengstverlies te beperken. Al met al is dit redelijk gelukt. De brouwgerst kwam droog binnen en de opbrengst was zeer goed, op een niveau dat we niet eerder meemaakten. Het grootste deel van de brouwgerst zit bij onze coöperatie Agrifirm in de graanpool. Zij vermarkten het voor ons. Het gaat dan via Holland Malt naar Bavaria of Heineken.
Ook gaat er gerst naar onze lokale bierbrouwer Martijn Eggens. Hij brouwt van onze gerst verschillende batches bier onder andere te koop in de winkel als 100%Lokaal en de Korenaar. Hij doet dit deels onder de vlag van Dubbel Drents. Martijn was zelf meerdere dagen aanwezig tijdens de oogst en bestuurde een trekker met wagen naast de combine. Dat hebben de grote bierbrouwers nog nooit gedaan.